Ana Koridor

Sergilenen heykeller orjinalleri İstanbul ve Antalya Arkeoloji müzelerinde bulunan heykellerden kalıp alınarak mermer tozu ve polyesterden imal edilmiş replikalardır.


Ephebos (Genç Delikanlı) Heykeli

replika,  Erken Roma İmparatorluk Dönemi

Dönemi: MÖ. 1 yy sonu – MS. 1 yy başı

Buluntu Yeri: Tralleis Aydın

Orjinalinin Sergilendiği Müze: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Heykel, genç bir sporcuyu tasvir etmektedir. Antreman sonrasında dinlenmek üzere dikdörtgen bir sütuna dayanmış olan sporcu ağırlığını sağ ayağının üstüne vermiştir. Omuzları üzerine attığı pelerin/ manto dolayısıyla ilk bulunduğunda bir çobanı betimlediği düşünülmüştür. Eserde tüm dikkat aşağı doğru bakan başı üzerindedir. Kıvrımlı saçları, büyük gözleri, hafif aralık dudağı dikkat çekicidir.  Ayakları kırıktır. Fakat kaslı bacakları ve ayak bileklerinin üstüne doğru bağlanmış sandaletinin kayışları görülebilmektedir.

 


 

Kalkanlı Aphrodite Heykeli

replika

Dönemi: MS. 2.yy

Buluntu Yeri: Perge Antik Kenti Buluntusu

Orjinalinin Sergilendiği Müze: Antalya Arkeoloji Müzesi

Perge’de bulunan ve MS 2. yüzyıla ait olan Aphrodit’in ayakta duran heykeli yalnızca vücudun alt tarafı giyinik olan yarı çıplak bir heykeldir. Her iki eliyle de yuvarlak bir kalkan tutar. Aphroditt’in sol bacağı bir kayanın üzerine yerleştirilmiştir. Kalkanın üzerindeki yazıtta, “Kladios Peison” yazısı yer almaktadır. Heykelin başı kayıptır.

 

 


 

Büyük İskender Heykeli

replika

Dönemi: Hellenistik Dönem, M.Ö.3. yy Ortası

Orjinalinin Sergilendiği Müze: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Heykel Büyük İskender’i ayakta gösterir şekilde tasvir edilmiştir. Sol omzundan sırtına uzanan örtüsü vücudunu kapamaktadır. Bukleli saçları omzuna kadar uzanmaktadır. Belirgin göz ve kirpikleri olan yüzünde uzağa bakar vaziyette bir ifade görülmektedir. Kırık olan sağ kolunda muhtemelen bronzdan bir mızrak tuttuğu düşünülür. Diğer elinde ise; bir kılıcın kabzasını tutmaktadır. Gövdesinin çıplak oluşu, vücudunun işleniş tarzı, düşünceli ifadesi ile Hellenistik dönem Tanrı portrelerinden Apollon’a benzemektedir.

 

 


 

Apollon Heykeli

 

replika

Buluntu Yeri: Miletos Faustina hamamları ( Balat, Söke)

Dönemi: Roma dönemi MS 2. Yy

Orjinalinin Sergilendiği Müze: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Müziğin, sanatların, güneşin, ateşin ve şiirin tanrısı olan Apollon solunda bir kaide üzerine koyduğu Lir çalar vaziyette tasvir edilmiştir. Sağ kolu başının üstünde durur ve lirin mızrabını tutmaktadır. Sol elinin lirin yaylarına dokunması gereken parmakları kırıktır. Elbisesinin kıvrımlarının dışında sandaletleri de detaylı olarak işlenmiştir.

 

 


 

Nemesis Heykeli

replika, Roma Dönemi

Orjinalinin Sergilendiği Müze: Antalya Arkeoloji Müzesi

Orjinali Perge Antik kentinde bulunmuş olan heykel, dünyayı, adaleti koruyan ahlak ve intikam tanrıçası Nemesis i tasvir etmektedir.

 

 


 

Oturan Zeus Heykeli

replika, Roma Dönemi

Orjinalinin Sergilendiği Müze: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Tanrıların ve İnsanların Babası Yunan Mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrı olan Zeus, Gökyüzünün, şimşek ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Aynı zamanda Tanrıların kralı olduğu için taht ve asa ile de betimlenen Zeus burada oturur durumda tasvir edilmiştir. Elips formlu kaide üzerine tahta oturur vaziyette tasvir edilmiştir. Sol kol omuz bitiminden itibaren kırık ve eksik durumdadır.